آشنایی با انواع سنسور های خودرو
خودرو با کار کردن تمامی وضعیت خود را به راننده باید گزارش دهد. راننده ماشین باید از تمام وضعیت خودرو آگاه باشد و نمی تواند مداوم از خودرو پیاده شده و به چک وضعیت موتور خودرو بپردازد به همین دلیل است که خودرو باید گزارش وضعیت بدهد.
راننده ماشین که شما باشید نیاز دارید که از وضعیت روغن موتور، لاستیک ها و… خودرو آگاه باشید به همین دلیل نیاز است که این اطلاعات به نحوی به شما منتقل شود، حال وظیفه این انتقال به عهده سنسور های ماشین بوده.
سنسور خودرو چیست؟
سنسور ها وسیله ای بوده که به محرک های فیزیکی واکنش نشان می دهند و تمامی حرکات آن ها را به عنوان ورودی دریافت می کند، و این تحرکات را به سیگنال های الکتریکی قابل اندازه گیری تبدیل و به عنوان خروجی ارائه می کند.
سنسور ها انواع مختلفی دارند، می توانند مکانیکی، الکتریکی، مغناطیسی یا نوری باشند. همچنین باید گفت که هر سنسوری به یک محرک فیزیکی واکنش نشان می دهد.
کسانی که دارای خودرو های کاربراتوری می باشند اطلاعات مستقیما به خود راننده گزارش داده می شود و کسانی که دارای خودرو های انژکتوری هستند این اطلاعات به ecu منتقل شده و بعد از اینکه اطلاعات توسط ECU پردازش شد به راننده ارائه داده می شود.
سنسور ها در خودرو های انژکتوری خیلی بیشتر از خودرو های کاربراتوری هستند.
سنسور ها با بررسی شرایط محرک های فیزیکی که با آن ها در ارتباط هستند، گزارش خرابی، نقص یا هر گونه مشکلی را صادر می کنند و اعلام نیاز برای رفع آن می نماید.
خودرو ها انواع مختلفی سنسور دارند که هر روز نیز به تعداد این سنسور ها اضافه می شود.
انواع سنسور و مهم ترین آن ها
خودرو ها همیشه دارای سنسور بوده چه خودرو های نسل قدیمی تر چه خودرو های امروزی اما در خودرو های امروزی سنسور ها پیشرفته تر هستند.
در ادامه با ما همراه باشید تا به توضیح مهم ترین و حتی قدیمی ترین سنسور هایی که در خودرو هستند بپردازیم:
- سنسور دور موتور RPM
- سنسور دریچه گاز TPS
- سنسور اکسیژن
- سنسور سرعت
- سنسور موقعیت میل سوپاپ
- سنسور سطح بنزین
- سنسور فشار روغن
خیلی از این سنسور های خیلی وقته در خودرو ها بوده و بعضی ها نیز جدید است. مثالا سنسور دمای آب از سنسور هایی است که در خودرو های کاربراتوری به کار می رود و سنسور سنجش باد لاستیک ها نیز از سنسور های جدید بوده.
انواع سنسور های خودرو
سنسور دور موتور یا RPM
این سنسور یکی از اصلی ترین حسگر های خودرو انژکتوری بوده که اگر این سنسور خراب شود موتور دیگر استارت نمی خورد.به سنسور های دور موتور، سنسور دور میل لنگ نیز می گویند که از نوع القایی بوده و تشکیل شده از یک آهنربای دائمی و یک سیم پیچ تشکیل می شود.
این سنسور را روی پوسته کلاج نصب می کنند و در مقابل فلایویل با فاصله حدود 1 تا 2 میلی متر از آن قرار دارد. حال چرخش این دنده های فلایویل که زیر این سنسور قرار دارند با چرخش خود یک سیگنال را تولید می کنند که این سیگنال را به ECU ارسال کرده.
سنسور دریچه گاز
همان طور که از نام آن پیداست این سنسور شرایط دریچه گاز را به ECU گزارش می دهد. سنسور دریچه گاز تنها در موتور هایی دیده می شوند که دارای دریچه گاز مکانیکی بوده یعنی دریچه در آن ها با سیم گاز، باز و بسته شوند.
سنسور دریچه گاز تمام حالت های مختلف دریچه مثل باز و نیمه باز، بسته بودن را به ECU گزارش داده و علاوه بر آن به گزارش وضعیت های دیگر مثل افزایش شتاب و قطع پاشش سوخت می پردازد.
ECU با کمک گزارش هایی که از این سنسور دریافت می کند و همچنین گزارش سایر سنسور ها، بهترین ترکیب سوخت و هوا را برای بازده بیشتر موتور حساب کرده و در اختیار موتور قرار می دهند.
اگر که این سنسور خراب شود دور موتور حتی زمانی که گاز می دهد به سختی بالا می رود و خودرو شروع به ریپ زدن می کند.
بیشتر بخوانید : نقش Ecu در خودرو
سنسور اکسیژن
این سنسور در اول مسیر اگزوز قرار دارد و در موتور جدید نیز نقش مهمی را بر عهده دارد. این سنسور میزان اکسیژن موجود در گاز های خروجی از موتور را اندازه گیری می کند و به ایسیو منتقل کرده.
عملکرد سنسور اکسیژن باعث کم شدن مصرف سوخت، افزایش راندمان موتور و کاهش آلاینده های ماشین می شود.
این سنسور انقدر اهمیت دارد که در موتور های جدید از 2 سنسور اکسیژن استفاده می شود. سنسور اکسیژن در دو نوع تک سیم و یا یک سوکت چهار سیم تولید می شوند.
مدل تک سیم فاقد گرمکن بوده و در خودرو های قدیمی تر استفاده می شود. سنسور مدل سوکت دار نیز در خودرو های جدید به کار رفته و مجهز به گرمکن است این مدل در دو نوع وجود دارد، پایه کوتاه و پایه بلند.
سنسور اکسیژن روی اگزوز قرار دارد. اگر خودرو دارای یک سنسور اکسیژن بوده قبل از کاتالیست نصب می شود و اگر دو سنسور به کار رود قبل و بعد از کاتالیست قرار می گیرد.
اگر این سنسور خراب شود حتما باید به یک تعمرگاه مراجعه کنید، بهترین تعمیرگاه کیا در تهران با داشتن افراد خبره در این کار به تعمیر خودرو شما می پردازد.
علائم خرابی سنسور اکسیژن :
- روشن شدن چراغ چک
- بالا رفتن مصرف سوخت
- اگر در فصل سرما باشید موقع روشن کردن بوی خام سوزی از اگزوز حس می شود.
سنسور سرعت خودرو
این سنسور، سرعت خودرو را به ECU و آمپر سرعت گزارش داده و علاوه بر مشخص کردن سرعت خودرو، دور آرام موتور را هنگام حرکت خودرو تثبیت می کند، سنسور سرعت در بخشی از گیربکس تعبیه شده و خرابی آن باعث عدم نمایش کارکرد و میزان سرعت خودور در پشت آمپر می شود.
سنسور فشار روغن
وظیفه سنجش فشار روغن موتور را برعده دارد. کم بودن فشار روغن باعث آسیب به موتور می شود. سنسور فشار روغن هم در خودرو های کاربراتوری و هم انژکتوری موجود است و با کاهش سطح فشار، چراغ پشت آمپر روشن می شود.
محل قرار گیری سنسور فشار روغن درون کارتل روغن و در مسیر کانال اصلی روغن است. از یک فنر و یک ساچمه تشکیل شده، هنگام افت فشار روغن فنر باز شده و ساچمه به بدنه موتور وصل می شود.
در صورت خرابی ممکن است چراغ روغن در زمانی که فشار روغن نیز مناسب است بی دلیل روشن می شود.
در مقاله بعدی با ما همراه باشید تا به توضیح دیگر سنسور های موجود در خودرو ها بپردازیم.