باتری ماشین چیست و چه وظیفه ای دارد؟
مهم ترین قطعه در خودرو باتری ماشین می باشد که مانند سایر قطعات وظیفه ای را برعهده دارد آن نیز تامین، ذخیره و تقسیم انرژی الکتریکی بوده. سیستم برقی امروزه خیلی پیچیده تر شده و با توجه به این پیچیدگی اهمیت باتری ماشین نیز روز به روز بیشتر می شود.
خودرو برای اینکه بخواهد شروع به کار کند نیاز به انرژی ذخیره شده در باتری دارد. پس تا الان متوجه شده اید که تامین انرژی خیلی از اجزای خودرو بر عهده باتری ماشین می باشد. زمانی که خودرو شما خاموش است، تمامی قطعات خودرو مانند سیستم تهویه، دزدگیر و… از باتری خودرو تغذیه می کنند.
وقتی ماشین روشن می شود، وظیفه تامین انرژی الکتریکی و برقی برعهده قطعه به اسم دینام بوده.
نحوه عملکرد و کارکرد باتری خودرو چیست؟
وقتی استارت می زنید، باتری ماشین به مدار برق استارت وصل می شود و فرآیند دشارژ شدن آغاز می شود.
الکترولیت موجود در خودرو یک رابط بین قطب های مثبت و منفی بوده که عملیات تبدیل نیروی شیمیایی به الکتریسیته را انجام می دهد.
انرژی که از این واکنش الکتروشیمیایی حاصل می شود، ماده فعالی که روی صفحات وجود دارد را تبدیل به سولفات سرب می کند. و در فرآیند این تبدیل، ملکول های اکسیژن و هیدورژن آزاد می شود. حال این ملکول های آزاد شده با واکنش به آب تبدیل شده و نتیجه آن آزاد سازی الکترون توسط صفحات مثبت می باشد.
حتما بخوانید: سیستم ترمز خودرو
ظرفیت ذخیره باتری چیست؟
در بالا گفتیم که وظیفه اصلی باتری تامین انرژی برق بوده. این ذخیره سازی زمانی استفاده می شود که سیستم شارژ خودرو دیگر به هر دلیلی نتواند فعالیت داشته باشد. ظرفیت ذخیره باتری ماشین حداقل توان برای انتقال برق برای زمان های گفته شده می باشد. این حداقل گفته شده باید بتواند خرابی و یا نقص سیستم شارژ را در بدترین وضعیت ها تامین کند.
انواع باتری ماشین
باتری ماشین انواع مختلفی دارد ولی در تمام این انواع ها دو نوع معروفی وجود دارد که از باقی نیز مهم تر بوده.
باتری های اسیدی
به این باتری ها LMمی گویند که این نوع باتری به عنوان یک باتری حساس شناخته شده که به مراقبت نیاز دارد. اگر خودرو شما در شرایط آب و هوایی گرم به سر می برد این باتری برای خودرو شما مناسب تر بوده به این دلیل که نیاز به اضافه کردن آب در آن دارد. باتری های اسیدی از مدل های قدیمی باتری بوده که هزینه کم تری هم برای تولید و هم برای خرید دارد.
مزایای باتری اسیدی:
- قیمت کم تری نسبت به اتمی دارد
- برای شارژ شدن کامل آن زمان کم تری نیاز دارد
- در برابر شارژ دهی بالا مقاومت خوبی دارد
- خرابی ترمینال در باتری اسیدی کمتر از باتری های اتمی بوده.
معایب باتری اسیدی:
- شارژ باتری اسیدی مخصوصا زمانی که از آن استفاده نشود زود تر از باتری اتمی تمام می شود.
- باتری اسیدی نیاز به نگهداری دارد و همچنین ممکن بوده هزینه های جانبی نیز داشته باشد.
باتری های اتمی
به این باتری FM نیز می گویند این باتری بر خلاف باتری اسیدی نیاز به مراقبت ندارد و حساسیت کمتری نیز دارد. مقاوت این باتری ها در حالت اُوِر شارژ یا شارژ بیش از حد بیشتر بوده. باتری های سیلد اتمی سریع تر شارژ شده و عمر بالا تری نیز دارند. تنها نقطه ضعفی که این باتری ها دارند، دشارژ شدن عمیق بوده که در این صورت باتری خودرو از کار می افتد و نیاز به تعویض آن می باشد
مزایای باتری اتمی:
- عمر این باتری ها طولانی تر از باتری اسیدی بوده
- قابلیت نگه داری شارژ در این باتری بیشتر بوده و اگر از باتری تا چند ماه استفاده نشود تنها درصد ناچیزی از شارژ باتری تخلیه می شود.
معایب باتری اتمی:
- قیمت این باتری بالا تر بوده
- امکان شارژ دهی بالا وجود ندارد
- در هنگام زمستان به خوبی شارژ نمی شود و زمانی که هوا سرد است نیاز به پوشش دارد. به همین دلیل توصیه می شود از باتری اتمی در آب و هوای گرم استفاده کنید.
باتری ماشین های برقی و هیبریدی
تمام حرف های گفته شده مربوط به باتری خودرو های بنزینی یا دیزلی است. و برای خودرو های هیبریدی این شرایط متفاوت تر بوده. باتری خودرو های هیبریدی علاوه بر منبع انرژی، پمپ سوخت رسان آن نیز محسوب می شود. پس ساختار متفاوتی دارد.
در خودرو ها تمام برقی باتری خودرو باید بتواند شعاع حرکتی را تامین کند، قدرت خروجی و ظرفیت ذخیره انرژی نیز فاکتور مهمی برای این خودرو ها محسوب می شود. چیزی که جالب است این بوده که ظرفیت باتری برای خودرو ها مهم نیست. باتری های این خودرو ها از نوع لیتیوم یونی بوده یعنی چیزی شبیه باتری های گوشی موبایل.
اجزای باتری ماشین
باتری ماشین نیز از اجزایی تشکیل شده است که در ادامه به این اجزا می پردازیم
جعبه : جعبه محفظه ای پلاستیکی بوده که از اجزای داخل ماشین محافظت می کند.
درپوش : تعدادی دریچه برای تزریق الکترولیت در آن وجود دارد و بخش فوقانی جعبه نیز بوده.
ترمینال : محل اتصال کابل های مثبت و منفی
صفحات : جریان الکتریکی و ایجاد آن برعهده صفحات باتری ماشین بوده. که به سه دسته تقسیم می شوند. صفحه های منفی رنگی خاکستری دارند و صفحات مثبت رنگی قرمز و سومین دسته نیز به عنوان عایق صفحات عمل می کند. صفحات باتری ماشین معمولا از جنس سرب بوده.
قطب : استوانه های سربی بوده که یه سر داخل الکترولیت بوده و سر دیگر در درپوش قرار دارد.
تعمیرگاه کیا 021
به عنوان یکی از متخصص ترین و همچنین با تجربه ترین مرکز تعمیر خودرو هیوندا بوده که بهترین کیفیت را با بهترین قیمت به شما ارائه می دهد. اگر به دنبال بهترین تعمیرگاه کیا در تهران هستید می توانید با 021 همراه باشید.
مرکز تخصصی امداد خودرو کیا
021 از متخصص ترین مراکز تعمیر موتور کیا بوده و خدماتی تخصصی برای انواع مدل های خودرو کیا را به بهترین نحو و با کیفیت انجام می دهد، فعالیت مرکز 021 روی تعمیر هیوندا و تعمیر کیا متمرکز شده و می توانید تمامی مشکلات مربوط به خودرو های هیوندا و کیا را به دستان ما بسپارید.