روغن موتور چیست؟ | انواع، وظایف و زمان تعویض آن
روغن موتور خودرو به عنوان قلب تپنده و مهم ترین بخش هر خودرو به مراقبت و نگهداری بسیاری نیاز دارد. موتورها به منظور عملکرد بهتر، کاهش حرارت، جلوگیری از اصطکاک، سایش و خوردگی نیاز به روغن کاری دارند. یکی از راه های مراقبت از موتور و افزایش بازده خودرو، استفاده از روغن موتور است که با توجه به نوع و شتاب موتور در انواع مختلفی موجود است.
روغن موتور به عنوان یکی از مهم ترین محصولات مصرفی خودرو در حفظ سلامت موتور خودرو و عملکرد مناسب آن نقش حیاتی را ایفا می کند. در این مقاله قصد داریم به بررسی روغن موتور، انواع، وظایف و بهترین زمان تعویض آن بپردازیم.
روغن موتور و وظایف آن
روغن موتور که نقش مهمی در کارکرد صحیح خودرو دارد از ترکیب روغن های پایه و مواد افزودنی از جمله ضد زنگ، ضد جوش، ضد سایش، ضد اکسید و پاک کننده تشکیل شده است. روغن های پایه 70 تا 90 درصد از کل روغن موتور را تشکیل داده و از گاز طبیعی یا نفت خام تولید می شوند. افزودنی ها نیز 30 تا 10 درصد باقی مانده را تکمیل می کنند.
وظیفه اصلی روغن موتور روان سازی و روغن کاری قسمت های مختلف موتور است. البته روغن موتورها وظایف بسیار مهم دیگری در خودرو برعهده دارند که در ادامه به آن می پردازیم:
- روانکاری: مهم ترین و اصلی ترین نقش روغن موتور در خودرو، روانکاری و جلوگیری از اصطکاک قطعات موتور می باشد.
- خنک کاری: موتور با تولید احتراق های درون سیلندر اصطکاک بین قطعات باعث افزایش دمای موتور می شود. روغن حرارت موتور را جذب کرده و به سیستم خنک کاری کمک می کند.
- پاک کنندگی: روغن موتور آلاینده های ناشی از احتراق سوخت مانند ذرات فلزی، گرد و غبار، رسوبات و کثیفی ها را از موتور پاک کرده و از تماس آن ها با اجزای موتور و آسیب به آن جلوگیری می کند.
- جلوگیری از خوردگی و زنگ زدگی: با توجه به ترکیبات شیمیایی و افزودنی هایی که روغن موتور دارد زنگ زدگی و خوردگی مجراهای مختلف سیستم موتور خودرو را تا حد زیادی کاهش می یابد.
انواع روغن موتور بر اساس نوع تولید
به طور کلی روغن های موتور از نظر فناوری و فرایند ساخت به سه دسته تقسیم می شود:
روغن موتور معدنی(مینرال)
روغن های معدنی بر پایه نفت خام تولید شده و با توجه به فرآیند ساخت آسان تر نسبت به سایر روغن ها، از قیمت و کیفیت پایین تری برخوردار هستند. این روغن موتور به علت ویسکوزیته در خودروهایی که طراحی ساده ای دارند مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین این روغن ها در دماهای بسیار بالا یا پایین کارایی خود را از دست می دهند.
روغن موتور تمام سنتتیک
روغن موتور تمام سنتتیک به طور کلی در آزمایشگاه تولید شده و دارای کارکرد مشخصی می باشد. این نوع روغن موتورها کیفیت و روانکاری بالایی داشته، در برابر اکسید شدن مقاوم بوده، مصرف سوخت را کاهش داده و طول عمر موتور را افزایش می دهد. جنبه منفی روغن موتور تمام سنتتیک گران بودن آن نسبت به سایر روغن ها می باشد.
روغن موتور نیمه سنتتیک
روغن موتور نیمه سنتتیک از ترکیب روغن موتورهای معدنی و تمام سنتتیک تشکیل شده که نسبت به روغن های معدنی از عملکرد بهتر و کیفیت بالاتری برخوردار است اما کیفیت آن با روغن های تمام سنتتیک قابل قیاس نیست.
مزایای روغن موتور چیست
- افزایش طول عمر خودرو
- بهبود عملکرد موتور
- کاهش اصطکاک اجزای موتور
- جلوگیری از فرسایش و خوردگی
- قدرت تمیز کنندگی بالا
- جذب آلاینده ها و رسوبات
- کاهش مصرف سوخت
ویسکوزیته روغن موتور چیست؟
گرانروی یا ویسکوزیته یکی از مهم ترین شاخصه های انتخاب روغن موتور است که به میزان غلیظ یا رقیق بودن مایع اشاره دارد. گرانروی با دمای محیط رابطه عکس دارد یعنی با افزایش دما گرانروی کاهش یافته و مایع شل تر می شود و بالعکس.
استاندارد SAE از اعدادی بین 0 تا 60 برای تعیین درجه گرانروی یا ویسکوزیته روغن موتور بر اساس هوای گرم و سرد استفاده می کند. اعداد 0 تا 25 نشان دهنده کمتر بودن میزان گرانروی است که برای محیط سرد و زمستانی مناسب می باشد و اعداد 30 تا 60 نشان دهنده میزان بالای گرانروی است که برای محیط های گرم و تابستانی مناسب هستند.
با توجه به این اعداد، روغن موتور به دو نوع سینگل گرید و مولتی گرید تقسیم می شود. سینگل گرید برای تعیین غلظت فقط در هوای گرم و سرد استفاده شده که با یک عدد مشخص می شود. مولتی گرید برای تعیین غلظت هر چهار فصل مناسب است و با دو عدد و حرف W نشان داده می شود.
استاندارد API روغن موتور چیست؟
یکی دیگر از شاخص های انتخاب روغن موتور استاندارد API است که برای تعیین سطح کیفیت روغن موتور به کار می رود و با 2 حرف انگلیسی نشان داده می شود. این استاندارد در خودروهای بنزینی با حرف S و در خودروهای دیزلی با حرف C نمایش داده می شود. حرفی که بعد از S می آید، از A تا N می باشد که هرچه به N نزدیک تر باشد، کیفیت روغن هم افزایش می یابد. در میان این استانداردها، SM و SN از بالاترین کیفیت برخوردار هستند.
بهترین زمان تعویض روغن موتور چیست
تعویض روغن موتور به عوامل مختلفی از جمله تکنولوژی ساخت موتور، نوع روغن موتور مصرفی و نحوه رانندگی با خودرو بستگی دارد. به طور کلی بهترین زمان تعویض روغن موتور هر سه ماه یکبار یا بعد از پیمودن مسافتی حدود 5000 کیلومتر است. البته برخی از علائم به شما کمک می کند زمان مناسب تعویض روغن موتور را تشخیص دهید. این علائم عبارتند از:
- بالا بودن دور موتور در حالت درجا
- شنیده شدن صدای ضربات از موتور
- کاهش شدید شتاب خودرو
- روشن شدن چراغ چک موتور
امداد هیوندای
امداد هیوندای با برخوداری از تعمیرکاران مجرب و حرفه ای آماده ارائه خدمات در نقاط مختلف تهران با بالاترین کیفیت، پایین ترین هزینه و مجهزترین امکانات به شما مشتریان عزیزان است. هدف امداد خودرو برای شناسایی و رفع مشکلات خودرویی شما در سریع ترین و کوتاه ترین زمان ممکن می باشد. همچنین مشاوره و بازدید برای تعمیر هیوندای شما به صورت شبانه روزی در سراسر شهر تهران و زیر نظر متخصصین حرفه ای و مجرب مورد تایید شرکت هیوندای انجام می شود.