قوانین تعویض موتور خودرو
به طور کلی تعویض موتور خودرو کار چندان معقولی به نظر نمی رسد چراکه ممکن است هزینه آن با تعویض کل خودرو یکسان شود. علاوه بر آن تعویض موتور همانند سایر قطعات مانند گیربکس، لاستیک و باتری نیست و نیاز به دریافت مجوز راهنمایی و رانندگی است.
در واقع مراحل قانونی تعویض موتور خودرو پیچیده و تا حدودی دشوار می باشد و در صورتی که این کار به صورت غیرقانونی صورت گیرد، مالک خودرو جریمه خواهد شد. در ادامه مطلب قصد داریم درباره تعویض موتور خودرو و مراحل قانونی آن بیشتر آشنا شویم.
دلایل تعویض موتور خودرو
موتور خودرو به دلایل مختلفی نیاز به تعویض پیدا می کند. برخی از مهم ترین دلایل عبارتند از:
آسیب شدید بر اثر تصادف
در صورتی که با خودرو به گونه ای تصادف کرده باشید که به موتور آسیب بسیاری وارد شود، طوری که تعمیرکار تشخیص دهد که موتور خودرو باید تعویض گردد، بایستی آن را تعویض کنید.
ترک خوردن بلوک موتور
به محفظه ای که تمام قطعات احتراق داخلی در آن جای گرفته و مانع ورود گرما و فشار به موتور می شود را بلوک موتور می گویند. به مرور زمان، گرما و فشار شدید باعث ضعیف شدن بلوک موتور و ترک خوردن آن می شود. به طور معمول با مراقبت و نگهداری به موقع و همچنین برطرف کردن گرمای بیش از حد موتور می توانید از این مشکل جلوگیری کنید. در صورتی که بلوک موتور دچار ترک خوردگی شود، باید موتور خودرو را تعویض کنید.
بروز اشکال در اگزوز
اگزوز خودرو نشان دهنده سالم بودن یا نبودن موتور است. در صورتی که رنگ دود اگزوز سیاه باشد نشانه سوخت بیش از حد یا احتراق ناقص می باشد. اگر دود آبی باشد نشان دهنده روغن سوزی و اگر سفید غلیظ باشد نشانه ترکیدن واشر سرسیلندر و نشتی مایع خنککننده است. درصورتی که این مشکلات در اگزوز وجود داشته باشد، ممکن است نیاز به تعویض موتور خودرو داشته باشید.
براده های فلزی در روغن
در صورت تعویض مکرر روغن موتور، عمر موتور خودرو نیز افزایش پیدا می کند. اگر در روغن موتور برادههای فلزی وجود داشته باشد، نشان می دهد که موتور خودرو قدیمی شده چراکه قطعات موتور به قدری فرسوده شده که در روغن موتور حل می شوند.
در صورتی که خودرو شما نیاز به تعمیر موتور هیوندا داشت می توانید با کارشناسان ما تماس بگیرید.
تعویض موتور خودرو و مراحل قانونی
به طور کلی پیشنهاد می شود که اگر موتور خودرو نیاز به تعویض پیدا کرد، کل خودرو عوض شود نه تنها موتور آن. گاهی افراد بنا به دلایلی حاضر به تعویض خودرو نیستند و ترجیح می دهند فقط موتور را تعویض کنند. در هر صورت باید این نکته را در نظر داشت که برای تعویض موتور خودرو باید مراحل قانونی طی شود.
مراحل های قانونی تعویض موتور
برای دریافت مجوز قانونی برای تعویض موتور، لازم است تا کارشناس تشخیص دهد که موتور به صورت قطعی اشکال دارد و فقط به همین علت تصمیم به تعویض آن گرفته اید. همچنین برای تعویض آن باید موتوری خریداری شود که از نظر تیپ، حجم، تعداد سیلندر و نوع سوخت مصرفی با موتور فعلی مطابقت داشته باشد. مراحل قانونی که برای تعویض موتور خودرو باید طی کنید بدین صورت است:
1. دریافت مجوز
اولین مرحله برای تعویض موتور دریافت مجوز از پلیس راهور است. مجوز باید مهر پلیس راهور را داشته باشد.
2. مراجعه به مراکز تعویض پلاک
پس از اخذ مجوز از پلیس راهور به همراه مدارک خودرو و مدارک شناسایی خود از جمله کارت ملی یا شناسنامه به مراکز تعویض پلاک مراجعه کنید. همچنین برگه عدم خلافی که از قبل گرفته اید را همراه خود ببرید. پس از آن اقدام به پرکردن فرم درخواست تعویض موتور کنید. در این فرم لازم است مشخصات مالک و خودرو را به طور کامل وارد کنید.
3. کارشناسی موتور خودرو
پس از تکمیل فرم درخواست تعویض موتور، کارشناس مربوطه باید موتور را بررسی کند تا تشخیص دهد واقعا مشکل دارد یا خیر. علاوه بر آن کارشناس اطلاعات نوشته شده در فرم را با مشخصات موتور خودرو مقایسه می کند. در آخر اگر کارشناس تشخیص دهد، مجوز تعویض موتور را صادر خواهد کرد.
4. خرید موتور جدید
در این مرحله پس از دریافت مجوز، باید موتور را خریداری کنید. یکی از نکات مهمی که باید درنظر داشته باشید این است که موتور را از نمایندگی های مجاز خریداری کنید. در صورتی که خودرو داخلی است یا خط تولید آن ادامه دارد، موتور باید نو باشد. در غیر این صورت اگر موتور نو در بازار وجود نداشت یا خودروی شما خارجی بود، باید موتور دست دوم یا وارداتی تهیه کنید.
در هنگام خرید حتما فاکتور معتبر دارای مهر و هولوگرام را دریافت کنید چراکه پلیس راهور آن را نمی پذیرد. در صورتی که موتور وارداتی است، باید برگه گمرکی آن را از فروشنده دریافت کنید. فروشنده نیز باید مجوز پلیس راهور را مهر بزند.
5. ثبت مجوز در سیستم شماره گذاری
در آخرین مرحله بعد از خرید موتور، باید فاکتور معتبر یا برگه گمرک را به مرکز تعویض پلاک برده تا دوباره آن را بررسی کنند. سپس با بررسی مدارک و صحت آن، مجوز ثبت در سیستم شماره گذاری صادر می شود.
توجه داشته باشید موتور خریداری شده باید دارای شماره حک شده باشد. در صورت نو بودن موتور این شماره بر روی آن حک شده است. اگر موتور خودرو داخلی باشد، شما را به نمایندگی موردنظر برای حک شماره ارجاع می دهند اما در صورتی که موتور دست دوم باشد باید به مراکز مورد تایید پلیس راهور مراجعه کنید.
امداد خودرو هیوندا در صورت نیاز تماس بگیرید.
مدارک لازم برای تعویض موتور خودرو
مدارکی که برای مراحل قانونی تعویض موتور خودرو لازم است بدین صورت است:
- سند خودرو
- گواهی عدم خلافی
- بیمه نامه شخص ثالث
- کارت ماشین و برگ سبز
- مجوز دریافتی از پلیس راهور
- برگه معاینه فنی دارای اعتبار
- برگه مفاصا حساب مالیات شغلی
- برگه مفاصا حساب عوارض شهرداری
- برگه گمرک برای موتور خودروی خارجی
- فاکتور مهرشده برای موتور خودروی داخلی
مجازات تعویض موتور خودرو بدون مجوز
طبق ماده ۳۰ قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی، تعویض قطعات اساسی خودرو مانند موتور، شاسی، اتاق و رنگ خودرو بدون مجوز راهنمایی و رانندگی ممنوع است و صاحب ماشین مشمول پرداخت جریمه خواهد شد.
تعویض موتور بدون مجوز
در مورد موتور، مقدار پرداختی جریمه معمولا یک چهارم تا یک هشتم مبلغ موتور خریداری شده خواهد بود. همچنین اگر موتور خریداری شده از استانداردهای لازم برخوردار نباشد خودرو اوراق خواهد شد.
امداد خودرو کیا
مجموعه بزرگ ما به دلیل دارا بودن کادر حرفه ای و با تجربه به یکی از بهترین امداد خودروهای شهر تهران تبدیل شده است که سعی در رفع و عیب یابی خودروی شما در سریع ترین زمان ممکن می کند.