علائم خرابی سنسور اکسیژن
::علائم خرابی سنسور اکسیژن :: یکی از سنسور های مهم خودرو، سنسور اکسیژن (Oxygen sensor ) و یا سنسور O2 می باشد. که نقش بسزایی در کارکرد موتور خودرو، میزان انتشار گازهای آلاینده و محیط زیست دارد. این قطعه معمولا در ماشین های دارای موتور بنزینی با سیستم تزریق الکترونیکی سوخت مورد استفاده می گیرد.
این سنسور اطلاعاتی که به ECU یا همان کامپیوتر خودرو می دهد، موجب می شود تا کامپیوتر ماشین میزان نسبت سوخت و هوا را تنظیم کند، و به عملگرهایی مانند سوزن انژکتور دستور را صادر کند. همانند قطعه های دیگر ماشین، علائم خرابی سنسور اکسیژن نیز قابل شناسایی است که با مشاهده آن، راننده اقدام به تعویض این قطعه می کند. در این مقاله از تعمیر گیربکس هیوندای قصد داریم تا شما را با این علایم و روش های حل آن آشنا و نقش این قطعه در خودرو بپردازیم.
سنسور اکسیژن چیست؟
سنسور اکسیژن، میزان اکسیژن در دود های خروجی از موتور را اندازه گیری می کند و در لوله خروجی ار محفظه سوخت در موتور نصب می شود. پس از آن که این اطلاعات به کامپیوتر خودرو منتقل شد، با استفاده از این اطلاعات مقدار مناسبی سوخت تزریق و عملکرد خودرو را بهینه تر می کند. غلظت اکسیژن در دودهای خروجی موتور، به میزان سوخت مصرفی وابسته است.
امروزه از این سنسور در طیف گسترده جهانی خودرو سازی استفاده می شود که وظیفه اصلی آن بررسی میزان اکسیژن موجود در اکسیژن است. به طور کلی می توان گفت کار اصلی سنسور اکسیژن، کنترل و اندازه گیری نسبت اکسیژن در سوخت ماشین می باشد. این قطعه با افزایش دادن راندمان موتور خودرو و کیفیت احتراق، نقش مهمی در کاهش دادن میزان آلودگی هوا و مصرف بهینه سوخت دارد.
نشانه های خرابی سنسور اکسیژن
خراب شدن سنسور اکسیژن در آلودگی محیط و عملکرد موتور تاثیر منفی می گذارد. اما خوشبختانه علایمی وجود دارد که می توان خیلی زود از خرابی سنسور اکسیژن مطلع شد و از آسیب های جدی و زیاد جلوگیری کرد. در زیر به چند مورد از این علائم اشاره خواهیم کرد.
روشن شدن چراغ چک ماشین
اگر سنسور اکسیژن دچار مشکل شود و یا نارسایی وجود داشته باشد چراغ چک خودرو روشن می شود. دلایل روشن شدن چراغ چک موتور می تواند متفاوت باشد پس بهتر است به یک تعمیرگاه مراجعه کنید تا علت اخطار آن مشخص شود. اگر این اخطار به سنسور اکسیژن مرتبط باشد، در صورت نیاز آن را تعویض می کنند. اما قیمت این قطعه بسته به مدل ماشین شما متفاوت است.
کاهش عملکرد موتور
شاید در زمانی که سنسور اکسیژن در خال خراب شدن است، متوجه علایمی که خودرو به طور ناهنجار یا به طور نامنظم کار می کند شده باشید. علاوه بر آن ممکن است مشکلات دیگر مانند کم شدن قدرت و توقف عملکرد موتور نیز وجود داشته باشد. همان طور که سنسور اکسیژن به کنترل فواصل احتراق، زمان موتور و نسبت میزان هوا به سوخت کمک می کند، سنسور معیوب نیاز می تواند این عملکرد صحیح را مختل کند و موجب کارکرد نادرست موتور و یا توقف کردن آن و دیگر موارد مرتبط شود.
افزایش مصرف سوخت
امروزه خودروها به عنوان اقتصادی بودن و مصرف کم سوختشان شناخته می شوند. در نتیجه عمکرد نادرست در مصرف سوخت خودرو غیر معمول است. افزایش یک باره مصرف سوخت می تواند دلایل مختلفی داشته باشد که یکی از این موارد معیوب بودن سنسور اکسیژن است. اگر این قطعه درست کار نکند سنسور اکسیژن این اجازه را می دهد تا سوخت زیادی به موتور وارد شود، بنا براین مصرف سوخت به نسبت مسافتی که خودرو می پیماید بیشتر است. در صورت خراب بودن سنسور اکسیژن سوخت بیشتر و اضافی در موتور ایجاد می شود که بوی سولفور در موتور به وجود می آید که چیزی شبیه به تخم مرغ گندیده است.
بالا رفتن آلایندگی
در آلودگی هوا، آلایندگی نقش مهمی دارد که می تواند آسیب های جدی و حبران ناپذیری به محیط زیست وارد می کند. در معینه فنی نیز یکی از نکاتی که به آن توجه می شود میزان آلایندگی خودرو است. معیوب بودن سنسور اکسیژن میزان آلاینده ها را افزایش می دهد بنابر این نقش آن را در محیط زیست باید جدی گرفت.
بالا رفتن دمای موتور
یکی از داغ ترین قسمت های خودرو موتور است که با سیستم خنک کننده و فن وظیفه خنک کردن موتور را دارد. اما اگر سنسور اکسیژن خراب باشد، کارکردن خنک کننده مختل می شود و موتور در دمای بالا کار می کند. باید به این نکته توجه داشت که اگر موتور در دمای بالا و بیشتر از دمای مناسب کار کند می تواند به موتور ماشین آسیب برسد.
خارج شدن دود سیاه از اگزوز
وظیفه سنسور اکسیژن، اندازه گیری میزان اکسیژنی است که از موتور خارج می شود. در نتیجه در صورت خراب یا معیوب شدن این سنسور احتراق به درستی انجام نمی شود، بنا براین شاهد خارج شدن دود سیاه از اگزوز خواهیم بود. این مشکل بیشتر در ماشین های پژو ۴۰۵ مشاهده می شود. بنابر این خروج دور سیاه از اگزوز خودرو 405 خرابی سنسور اکسیژن است.
زمان تعویض و عمر سنسور اکسیژن
برای تشخیص سالم و یا خرابی سنسور اکسیژن بهتر است از یک مکانیک کمک بگیرید. علاوه بر آن می توانید این قطعه را طبق کیلومتر پیموده توسط ماشین تعویض کنید. عمر هر سنسور اکسیژن به عوامل مختلفی بستگی دارد، اما توصیه می شود به طور میانگین با هر ۱۵۰ تا ۱۶۰ هزار کیلومتر سنسور اکسیژن تعویض شود. چون به موقع تعویض نکردن آن موجب مختل شدن بیشینه توان خودرو می شود. هر چه قدر موتور بهتر کار کند کمتر دچار عییب و ایراد می شود.
کلام آخر
با توجه به نقش مهمی که سنسور اکسیژن در خودرو دارد، ضروری است تا در صورت عمل نکردن صحیح و یا خرابی فورا تعویض شود. معیوب بودن این سنسور، به خودرو و محیط زیست آسیب می رساند. زیرا، با ترکیب اشتباه اکسیژن در موتور و سوخت آلاینده بیشتری از اگزوز خارج می شود. این قطعه نیاز به تعویض مداوم ندارد و طول عمر مفیدی دارد که تنها در حالتی که خراب شود نیاز به تعویض دارد. برای تعویض این قطعه می توانید به کارشناسان موتور سانتافه مراجعه نمایید، تا نیاز تعویض انجام شود.
کوتاه مختصر مفید و بسیار کاربردی … اینا رو گفتم که بگم این مقاله ترکیب و آمیزه ای از این سه ویژگی بود من نکات خوبی رو ازش بیرون کشیدم تقریبا تمام مقالات سایتتون رو مطالعه کردم مرجعم برای این رسته از محتوا شده سایت شما … قدردان شما هستم پاینده باشین.
این مقاله رو خوندیم فهمیدم سنسور اکسیژن ماشینم خراب شده همش فک میکردم جای دیگه ای رو باید درست کنم