انواع گیربکس های اتوماتیک
در تمامی خودرو ها به منظور انتقال توان مکانیکی و هماهنگ کردن گشتاور و سرعت دورانی از منبع تولید توان به مصرف کننده از گیربکس استفاده می شود.
گیربکس ها دو نمونه دارند ، گیربکس های دستی و اتوماتیک . یکی از مزیت های اصلی گیربکس اتوماتیک که باعث توجه بسیار زیاد و روز افزون مشتریان و خودرو سازان شده است استفاده کردن از گیربکس های اتوماتیک در خودرو ها می باشد، خودروهایی که دارای گیربکس های اتوماتیک هستند. رانندگان با خودرو های اتوماتیک آرامش و آسایش بیشتری در رانندگی دارند .
گیربکس های اتوماتیک به چهار دسته کلی تقسیم می شوند که در ادامه با آن چهار دسته گیربکس آشنا می شویم.
انواع گیربکس اتوماتیک
- گیربکس دوکلاچهDCT))
- گیربکس دستی اتوماتیک شدهAMT))
- گیربکس (CVT)
- گیربکس اتوماتیک خورشیدی (AT)
-
گیربکس های دو کلاچه ((DCT:
این گیربکس ها جدید ترین نوع هستند که DCT نامیده می شوند .این مدل گیربکس اولین بار در شرکت پورشه در خودرو های اسپرت استفاده شده است و کم کم توسط خودروسازان دیگر مورد استقبال قرار گرفت . سیستم انتقال قدرت کلاچه دارای دو شفت ورودی هم مرکز هست که هر کدام دارای کلاچ های جداگانه هستند ، هر کلاچ با یکی از شفت های ورودی درگیر است.
کلاچ کوچیک تر با دنده های زوج و کلاچ بزرگ تر با دنده های فرد ارتباط دارد و به صورت جداگانه عمل می کنند و در هر زمان ارتباط موتور با چرخ ها متناسب با دنده و هر کدام از شفت های ورودی برقرار می کند ، این ویزگی سبب تعویض دنده سریعتر می شود . می توان گفت میانگین عوض شدن دنده 8میلی ثانیه است که از گیربکس های دیگر سریعتر عمل می کند اما به دلیل اینکه قطعات بیشتری دارد وزن سنگین تری هم دارد. گیربکس های دو کلاچه در خودرو های :رئو ، جک s5، آئودی r8 و چند نمونه دیگر استفاده شده است.
-
گیربکس دستی اتوماتیک شده AMT(Automated manual Transmission)
این نمونه از گیربکس برا رانندگان راحتی زیادی را ایجاد کرده مخصوصا در زمان ترافیک های شهری و این گیربکس هزینه بالا و پیچیدگی گیربکس های اتوماتیک دیگر را ندارد. این نوع از سیستم های انتقال همان گیربکس های دستی هستند که تعویض دنده و کلاچ گیری در آن ها با استفاده از یک مجموعه الکترونیکی و مکانیکی انجام می شود.
مهم ترین مزایای این مدل گیربکس ها ارزانتر و ساده تر بودن نصبت به گیربکس های دیگر است، به دلیل مشترک بودن تعداد زیادی از قطعات آن با گیربکس های دستی نسبت به دیگر گیربکس ها هزینه تعمیر کمتری هم دارد. این نمونه گیربکس به دلیل لختی بالایی که دارد در زمان تعویض دنده عملکرد خوبی نداشته و نتوانسته رضایت مشتریان را جلب کند و به همین دلیل در رده بسیار پایین تری با دیگر گیربکس ها قرار دارد.
در صورتی که نیاز به تعمیر گیربکس اتوماتیک خود دارید با ما در تماس باشید.
-
گیربکس های CVT(Continuously Variable Transmission)
CVT مخفف شده ای این کلمه می باشد که به معنای جعبه دنده ضریب متغییر است نام دیگر آن جعبه دنده تک سرعته است.
این نمونه گیربکس ها اولین بار در شرکت نیسان استفاده شده است به مرور زمان مورد استقبال شرکت های دیگر قرار گرفت ، در سیستم های انتقال قدرت پیوسته قابلیت تغییر نسبت دنده بدون استفاده کردن از چرخ دنده ها دیگر وجود دارد . در رایج ترین نمونه این گیربکس ها ، انتقال نیرو توسط یک تسمه فلزی (پلیمری) که پولی هارا به هم متصل می کند و دو پولی مخروطی صورت می گیرد.
یکی از مهم ترین مزیت های این نمونه گیربکس ها پیوستگی تعویض دنده می باشد ،به دلیل اینکه درلحظه تعویض خودرو شما تکا5ن های کمتر و افت دور کمتری را تجربه می کند و می توان گفت عدم بارگذاری بیش از حد بر روی آن ها است که باعث می شود خودرو هایی که این گیربکس ها را دارند در شب های تند جاده ها بازدهی خوبی نداشته باشند و این یک نمونه از معایب های این نمونه گیربکس ها می باشد.
گیربکس های تک سرعته در خودرو هایی مثل :
هایماS5
ام وی ام 550
نیسان تیانا و جوک استفاده شده اند.
-
گیربکس سیاره ای خورشیدی (AT)
این نمونه از گیربکس ها یعنی سیاره ای خورشیدی یکی از متداول ترین نمونه گیربکس های اتوماتیک در خودرو ها می باشد . در این گیربکس ها انتقال نیرو از طریق چرخ دنده های خورشیدی انجام می شود. سیستم کلاچ اتوماتیک این نمونه گیربکس ها هیدرولیکی (مبدل گشتاور) و دارای سیستم کنترلی است.ا
این نمونه از گیربکس در خودروهای مانند:
206
207
اس دی وی 9
پارس اتوماتیک
خرید گیربکس هیوندای، خودرو های سوزوکی ویتارا و اچ سی کراس هم از این نمونه گیربکس محسوب می شود.
سلام میخواستم یه مقاله در مورد گیربکس بنویسم که خواندن این مطلب که خیلی کامل بود بهم کمک زیادی کرد . خدا خیرتون بده.