منوی دسته بندی

دیسک و صفحه خودرو

دیسک و صفحه خودرو

همانگونه که می دانید دیسک و صفحه قسمتی از کلاچ می باشد که انجام دهنده انتقال نیرو می باشد  که سبب افزایش قدرت خودرو می شود. زمانی که خودرو حرکت می کند با کمک دنده نیروی موتور بیشتر می شود به چرخ دنده ها منتقل می کند. دیسک و صفحه در کلاچ عمل انتقال نیرو را مدیریت می کند.

به طور کلی کلاچ دارای دو دیسک که یکی میل لنگ وصل می شود و دیسک دیگر که به اسم دیسک و صفحه اصطکاک شناخته می شود نیروی موتور خودرو را به گیربکس انتقال می یابد. زمانی که پا بر روی پدال کلاچ قرار ندارد دو دیسک محکم به هم چسبیده اند. زمانی که شما پای خود را بر روی پدال قرار می دهید این دو صفحه از هم دور می شوند و صفحه اصطکاک با قطعه ی فلایول با هم تماس پیدا می کنند و شروع به چرخیدن می کند و بعد از آن نیروی دریافتی را به گیربکس خودرو انتقال می دهد، در آخر انرژی موتور از کلاچ به جعبه دنده انتقال می یابد و بعد روانه چرخ ها می شود.

دیسک و صفحه نیز بسیار مهم می باشد و در صورت نیاز می توانید با امداد خودرو هیوندا تماس حاصل فرمایید.

زمانی که فشار را قطع می کنید تماس میان دیسک و صفحه و فلایویل کاهش پیدا می کند و فقط صفحه بر روی فلایویل می لغزد. انتقال یافتن نیرو از طریق صفحه کلاچ به کمک شفت ورودی انجام می شود و کاهش یافتن فشار از طریق فنر دیافراگمی انجام می شود. در زمان تعویض دنده ها باید انتقال نیرو از موتور خودرو به جعبه دنده متوقف شود و این زمانی ممکن می شود که کلاچ نقش آفرینی کند. به طور کلی می توان گفت کلاچ بر پایه نیروی اصطکاک در بین سطوح و انتقال نیرو استوار است و اگر نیروی اصطکاک به اندازه نیاز نباشد این مکانیزم کارایی خود را از دست می دهد.

بخوانید  نقش منیفولد در خودرو چیست؟

دیسک و صفحه از چه قطعاتی تشکیل شده است؟

صفحه فشار:

صفحه فشار، فشار مورد نیاز برای تماس اصطکاک با فلایول را تامین می کند وسبب می شود دیسک بر روی فلایول در زمان دوران نلغزد

صفحه کلاچ:

 یکی از اساسی ترین قطعه های سیستم کلاچ ، صفحه کلاچ می باشدکه بر روی فلایول قرار گرفته و با این قطعه تماس مستقیم دارد. رای جلوگیری کردن از اصطکاک در بین این دو قطعه صفحه ی کلاچ بالنت مخصوص و ویژه ای پوشیده شده ، در قدیم جنس لنت ها از آزبست بوده اما در امروزه به خاطر عوارض زیادی که دارد استفاده کردن از این جنس ممنوع است و مواد سرامیکی و کاغذی را جایگزین آزبست کرده اند. وجود داشتن یک توپی هزار خار باعث شده است که نیروی موتور به خوبی به گیربکس منتقل شود.

چرخ طیار و یا فلایویل:

چرخ طیار یک صفحه دایره ای و فلزی می باشد که در انتهای میل لنگ قرار گرفته و اصلی ترین وظیفه اش انتقال نیروی جنبشی میل لنگ به گیربکس و جذب کردن ارتعاشات شدید موتور است.

در صورت نیاز به تعمیر موتور هیوندا با ما در تماس باشید.

بلبرینگ:

بلبرینگ بر روی غلافی حول شفت ورودی جبعه دنده قرار گرفته و وظیفه ی فشرده کردن تیغه های فنر صفحه کلاچ را بر عهده دارد جهت حرکت بلبرینگ خلاف جهت صفحه کلاچ است

بخوانید  رادیاتور خودرو و عملکرد آن

یاتاقان رهاکننده:

یاتاقان رها کننده از دو قسمت بلبرینگ و پوسته تشکیل شده است شما در زمانی که به پدال فشار وارد می کنید در واقع به زبانه های فنر دیافراگمی نیرو وفشار وارد کرده اید

فنر:

فنر دو نوع می باشد دیافراگمی و مارپیچی. وظیفه فنر در دیسک و صفحه فشرده کردن دیسک کلاچ بر روی صفحه کلاچ است

پدال:

 پدال زیر پای راننده در خودرو قرار گرفته است و از طریق مکانیزم هیدرولیکی و یا کابلی با یاتاقان رها کننده ارتباط دارد

دو شاخه:

دو شاخه همانطور که از نامش مشخص است مانند دو شاخه با لولا است و روی بلبرینگ کلاچ قرار گرفته و بر روی آن حرکت می کند.

انواع دیسک

 

جنس دیسک و صفحه

دیسک و صفحه باید از جنسی باشد که با گذشت زمان به دلیل اصطکاک تمام شود. اگر به این مورد توجه نشود ممکن است آتش سوزی رخ دهد. به خاطر این دلیل است که معمولاه جنس دیسک و صفحه را از آلمینیوم و یا آزبست می سازند و جنس قطعات داخل آن از فولاد می باشد.

چند نوع سیستم کلاچ داریم

اگر بخواهیم بگوییم سیستم کلاچ به طور کل دو نوع هستند اصطکاکی و غیراصطکاکی  که هر کدام از این نمونه ها می توانند ساده باشند و یا دارای سیستم الکترونیکی باشند.

کلاچ های اصطکاکی

  1. کلاچ مخروطی: صفحه ای که در این نمونه کلاچ وجود دارد مخروطی شکل است و در زمانی که کلاچ درگیر شود نیرو از طریق این شکل مخروطی انتقال می یابد

  1. تک صفحه ای:

یکی از متداول ترین نمونه ها سیستم کلاج تک صفحه ای می باشد که در بین صفحه فلایول و صفحه فشار دهنده قرار گرفته است و بعد فشردن پدال کلاچ نیرو توسط صفحه فشار دهنده سطح ها را به هم می چسباند. این نوع کلاچ دو نمونه دارد:

  • تک صفحه ها با فنر لوله ای: زمانی که صفحه کلاچ توسط صفحه فشار دهنده به فلایول می چسبد به کمک فنر های پیچشی انجام می شود.
  • کلاچ تک صفحه ای با فنر دیافراگمی: این نمونه دقیقا مانند کلاچ تک صفحه ای می باشد اما تفاوتشان در این است که، زمانی که پدال کلاچ را فشار می دهید فشارنده به جای استفاده کردن از فنر های پیچشی از فنر های دیافراگمی برای فشردن صفحه اصطکاک استفاده می کند.
بخوانید  بررسی هیوندای آزرا

انواع کلاچ

 

کلاچ های غیر اصطکاکی:

  1. کلاچ بدون لغزش:

این نمونه بیشتر در خودرو های معمولی استفاده می شود و دو حالت دارد درگیر و خلاص. پس نتیجه می گیریم در این نمونه هیچ سایش و لغزشی وجود ندارد

  1. کلاچ هیدرولیکی:

در این نمونه نیرو به وسیله سیال انتقال می یابد. اینگونه که انتقال نیرو از یکی صفحات به سیال و بعد از سیال به صفحه متحرک مورد نیاز صورت می گیرد. کلاچ هیدرولیکی دارای یک پمپ و توربین با پره های داخلی می باشد که بر روی همدیگر قرار گرفته اند و پمپ توسط یک صفحه به فلایول وصل می شود و توربین به شفت ورودی گیربکس. یکی از مزایای کلاچ هیدرولیکی بهبود عملکرد پدال کلاچ و سهولت در رانندگی است.

  1. کلاچ یک طرفه:

کلاچ یک طرفه فقط در گردش های تک جهته مثل کلاچ بدون لغزش عمل می کند اگر چرخش در جهت های مختلف انجام شود این نمونه کلاچ به خوبی عمل نمی کند و هیچ نیرویی انتقال نمی یابد.

ادمین وب‌سایت

‫4 نظر

  • حامد گفت:

    مقاله بسیار کاربردی و راهگشایی بود مرجع خوبی هستین برای یک انتخاب مطمئن برای خرید این دست از محصولات … نکات ارزنده ای رو بهش اشاره کردین در این مقاله و من واقعا استفاده کردم ازش ممنون بابت گذاشتن همچین مطالب کاربردی ای.

  • حسین زاده گفت:

    من تازه میخواستم کلاس و دوره های آموزشی تعمیر خودرو رو شروع کنم . اکثر مقاله های سایت شما رو مطالعه کردم خیلی خوب بود از هر نظر جامع و کامل بود.

  • عنایت گفت:

    بسیار جای بسی خوشحالی و تقدیر داره که جایی مثل سایت شما در دسترسمونه که بی هیچ توقعی این حجم از مطالب مفید و آموزنده رو در اختیار کاربرانشون قرار میده انصافا بخش مقالات سایتتون بینظیره خواستم از این طریق تشکر ویژه داشته باشم ازتون.

  • نادر رستمی گفت:

    بخش مقالات سایتتون هم آموزشیه هم جنبه کاربردی داره و همزمانی این دو ویژگی با هم باعث شده که برای اهل فن بسیار راهگشا باشه و ابهامات زیادی رو پاسخ بده … من هر بار با مطالب جدید مواجه میشم تو سایتتون و خواستم از این طریق ازتون تشکر کنم.

  • دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    Call Now Button09128495079