پمپ هیدرولیک و مشخصات آن
پمپ هیدرولیک » در درون سیستم قسمتی وجود دارد که به قلب سیستم می باشد که با نبودن آن سیستم از کار می افتد. این پمپ در یک مدار هیدرولیکی قرار دارد که اگر خراب شود و از کار بی افتد بقیه قطعات هم از کار می افتند.
برخلاف تعریف های دیگر پمپ در مدار فشاری ایجاد نمی کند و وظیفه به جریان انداختن مایع مورد نظر ما می باشد. پمپ انرژی مکانیکی سیستم هیدرولیک را با کمک موتور های الکتریکی ، احتراقی و… تامین می کند. در یک سیستم هیدرولیک فشار بیان کننده میزان مقاومت به وجود آمده در مقابل خروجی پمپ است، مثلا اگر خروجی یک پمپ با جابه جایی مثبت به اتمسفر باز باشد به غیر از برقرار کردن جریان سیال ، به دلیل نبودن مقاومت در برابر جریان فشاری بیشتر از، فشار اتمسفر وجود ندارد.
در صورت بسته شدن کامل خروجی پمپ مقاومت بسیار زیادی به صورت تئوریک در مقابل جریان ایجاد می شود چون فضایی برای حرکت کردن سیال وجود ندارد پس برای حفاظت کردن از قطعات سیستم هیدرولیک،استفاده کردن از شیر اطمینان بسیار ضروری است. شیر اطمینان با رسیدن فشار سیستم به مقدار لازم مسیر عبور کردن جریان به مخزن را باز کرده و حداکثر فشار در مدار را محدود می کند.
به بیانی ساده تر می توان گفت که جریان خروجی پمپ با جابه جایی مثبت(با ضرف نظر کردن از نشتی های جزئی داخلی پمپ) ثابت بوده و به فشار سیستم وابسته نیست. پس اگر مکانی برای حرکت کردن سیال وجود نداشته باشد مثل: مسدود بودن شیر و یا رسیدن عملکرد به آخر کورس و در صورت افزایش بیش از اندازه بار مقاوم ، استفاده کردن از شیر کنترل و یا شیر اطمینان برای حفاظت از پمپ های جابه جایی مثبت در مقابل فشار های اضافی ضروری می باشد.
انواع پمپ هیدرولیک
پمپ ها به طور کلی به دو دسته تقسیم می شوند:جابه جایی مثبت و جابه جایی غیرمثبت
پمپ های جابه جایی غیرمثبت:
پمپ های جابه جایی غیرمثبت به خاطر کم فشار بودن مایع و جریان خروجی بالا بیشتر در مصارف خانگی استفاده می شود و در صنعت کاربردی ندارند. حداکثر ظرفیت فشاری این دسته 250تا300پوند اینچ مربع می باشد و به سه دسته تقسیم می شود:شعاعی ، جریانی و محوری
پمپ های جابه جایی مثبت:
این پمپ ها صنعتی هستند که نام آن ها را جابه جایی مثبت گذاشته اند. این نمونه از پمپ ها کاربرد زیادی در صنعت هیدرولیک دارند و به ازای هر دور چرخش محور پمپ مقدار معینی از مایع را به سیستم هیدرولیک می فرستد و توانایی غلبه کردن بر فشار به وجود آمده از بارهای مکانیکی سیستم و مقاومت به وجود آمده در مقابل جریان اصطکاک را دارد.
مزایای این پمپ ها:
- بازده حجمی بالا
- ادارای انعطاف پذیری بالا، توانایی انجام دادن کار در فشارها و سرعت های مورد نیاز
- ابعاد کوچک و فشرده
- توانایی کار کردن در فشار های (1000sتا بالاتر)
پمپ های جابه جایی مثبت به سه دسته پمپ چرخ دنده ای ، پمپ هیدرولیک پره ای و پمپ هیدرولیک پیستونی تقسیم بندی شده اند.
انواع پمپ هیدرولیک پیستونی:
پمپ پیستونی محوری
پمپ پیستونی شعاعی
پمپ هیدرولیک پره ای:
پمپ پره ای متعادل
پمپ پره ای نامتعادل
پمپ هیدرولیک دنده ای:
پمپ دنده خارجی، چرخ دنده خارجی
پمپ گوشواره ای
پمپ پیچی
پمپ ژیروتور
پمپ دنده داخلی، چرخ دنده داخلی
پمپ دنده خارجی چگونه کار می کند؟
واحد تامین کننده قدرت یک سیستم هیدرولیک از یک محرک اولیه و یک پمپ ساخته شده است. محرک اولیه تامین کننده انرژی به حرکت در آوردن پمپ است. در هیدرولیک صنعتی محرک اولیه الکتروموتور و در هیدرولیک راهسازی موتور احتراقی می باشد. پمپ با دریافت کردن این انرژی آن را به انرژی سیال تبدیل می کند.
در سیستم های هیدرواستاتیک فشار سایل سبب انتقال نیرو می شود در صورتی که در سیسم های هیدرو دینامیک انتقال دادن قدرت از جریان سیال صورت بگیرد چون در این نوع سیستم سیال فشار خوبی ندارد. در سیستم های هیدرولیک و پنیومانیک انتقال دادن نیرو بر اساس سیال تحت فشار انجام می شود و جز سیستم هیدرواستاتیک حساب می شوند.
اجزاء پمپ های با جابه جایی مثبت بالا کاملا نسبت به همدیگر ـآب بندی شده باشند که سبب می شود به ازای هر چرخش پمپ دبی در خروجی داشته باشیم. زمانی که خروجی پمپ مسدود شود نمی توانند سیال را به گردش در بیاورند در آخر باعث به وجود آمدن نشتی می شوند و در قسمت ضعیف تر مشکل ایجاد می کنند.
- جابه جایی پمپ هیدرولیک و فشار پمپ
بعضی از فراد این فکر را دارند که هدف از استفاده کردن پمپ هیدرولیک فقط ایجاد فشار است بلکه این تفکر اشتباه می باشد.هیدرولیک صنعتی ، پمپ هیدرولیک پمپ فشار را تحمل می کند. فشار در سیستم موقعی ایجاد می شود که یک مقاومتی در برابر جریان سیال داشته باشد برای مثال :زمانی که بار بر روی سیلندر هیدرولیک قرار می گیرد و یا موتور هیدرولیکی کار خودش را شروع می کند. پس نتیجه می گیریم که اگر بار مقاومتی در مقابل سیال ایجاد نشود هیچ فشاری وجود نخواهد داشت.
- پمپ هیدرولیک دنده خارجی:
این نوع پمپ ، نوعی پمپ دورانی است که پمپ در آن با چرخیدن دنده ها در همدیگر صورت می گیرد. این پمپ از دو چرخ دنده که با همدیگر درگیر هستند ، یکی از چرخ دنده ها متحرک و دیگری محرک می باشند، پوسته، یک پورت خروجی و یک پورت ورودی تشکیل شده اند.
در این نوع روغن وارد پمپ می شود و بین دندانه ها و پوسته پمپ حرکت می کند و از قسمت خروجی پمپ وارد سیستم می شود. شفت چرخ دنده محرک به موتور احتراقی داخلی و یا اکتروموتور متصل می شود که با چرخیدن آن و درگیری این دو چرخ دنده ها با همدیگر ، چرخ دنده مجاور شروع به حرکت کردن می کند.
مزایای پمپ هیدرولیک:
از آنجایی که پمپ هیدرولیک نیازی به تعمیر و نگهداری پیوسته ندارد و راه اندازی آن ها نسبت به سیستم های برقی اسان تر است مورد توجه قرار گرفته.
- صدای کم
- راندمان بالا
- طراحی های مناسب و جمع و جور
- ذخیره کردن انرژی
- تنوع بالا
امداد خودرو هیوندای 021 در صورتی که نیاز به تعمیر پمپ هیدرولیک خود داشتید به شما کمک کرده.
من دامنه مطالعاتم در این رشته رو میخوام گسترش بدم که خوشبختانه با سایت شما آشنا شدم و بخش مقالات سایتتون بسیار نظرمو جلب کرد … برای اهل فن هر بخش از مطالبی که میذارین پر از نکات آموزشی مفیده امیدوارم به این بخش از سایتتون توجه ویژه ای داشته باشین.