سیستم احتراق و انواع آن
سیستم احتراق خودرو، اصلی ترین قطعه ای که باعث روشن شدن و راه اندازی خودرو می شود موتور آن است . به دلیل اهمیت زیاد موتور، به آن قلب تپنده خودرو می گویند.
اولین بار یک فزیک دان اسکاتلندی به اسم جیمز بار موتوری را تولید کرد که حرارت بخار را تبدیل به نیروی حرکتی مبدل کرد. امروزه با پیشرفت های بشر و استفاده کردن از سیستم های هیبریدی و بنزینی در راه اندازی خودرو به جای نیروی بخار از گاز و بنزین و گازوئیل استفاده می کنند.
موتور خودرو با تلفیقی از بخار هوا و بنزین به سیلندر ها نفوذ می کنند و موتور را مشتعل می کند. اشتعالی که به وجود آمده باعث تشکیل نیرویی می شود که پیستون های داخل سیلندر را به حرکت در می آورد . باعث می شود که خودرو شروع به حرکت کند.
انواع موتور های احتراق خودرو:
موتور درون سوز و یا احتراق داخلی خودرو:
موتوری است که احتراق سوخت در درون سیلندر انجام می شود. مایع ای که در این نمونه موتور ها استفاده می شوند دیزل ، بنزین یا گاز هستند . موتور های درون سوز نمونه های مختلفی دارند مثل اتوو وانکل.
موتور احتراق خارجی:
موتوری است که از ترکیب هوا وسوخت در خارح از سیلندر مشتعل می شود. مایع که در آن استفاده می شود برای به حرکت درآوردن قطعات دیگر بخار می کند.
از اول ساخت اولین موتور احتراقی، سیستم های زیادی برای ایجاد جرقه در محفظه احتراق تولید شدند. سیستم های جرقه ای وجه اشتراکات زیادی باهم دارند .
انواع سیستم های احتراقی :
- سیستم دیزلی و یا تراکمی :
موتور های دیزلی بدون شمع هستند و با استفاده از مکش هوا و متراکم کردن آن اشتعال می کنند.
- سیستم جرقه الکترونیکی :
در امروزه بیشتر خودرو های بنزینی از سیستم های جرقه ای الکترونیکی استفاده می کنند.
- سیستم بنزینی مگنتی و یا جرقه ای :
یکی از سیستم هایی که در خودرو جرقه میزنند سیستم های مگنتی هستند که در طی روند تامین برق اولیه برای جرقه زدن نیازی به باتری ندارند. در این نمونه سیستم، زمانی که موتور خودرو روشن و شروع به کار می کنند جریان حرکتی موتور تبدیل به جریان الکتریکی می شود و برق اولیه در خودرو تولید می شود.
خرابی موتور
موتور خودرو یکی از قسمت های اصلی هر خودرویی بوده که باید مورد تعمیر و یا سرویس دوره ای قرار بگیرید. حال اگر موتور هیوندای شما که اعمم از موتور هیوندای سانتافه، موتور اسپورتیج و… بوده به مشکل بخورد آنوقت است که مشکلات بیشتری در ادامش پیش خواهد آمد، پس حتما باید به تعمیر موتور هیوندای خود دقت کنید.
قطعات تشکیل دهنده سیستم احتراق خودرو:
شمع:
یکی از قطعات اصلی برای ایجاد جرقه احتراق در خودرو است. شمع برای جرقه زدن در خودرو نیاز به 40000 تا 100000 ولت برق دارد. جریان الکتریسیته از دهانه ی شمع علور می کند و به به وسیله الکتردو ها جرقه را مشتعل می کند یا می توان گفت در قسمت ابتدایی شمع ها دو الکترود میانی و داخلی وجود دارد .
در طی روند جرقه زدن به الکترود داخلی برق مثبت با ولتاژ بالا و به الکترود میانی برق منفی جریان پیدا می کند. به دلیل فاصله ای که بین دو الکترود وجود دارد ، تخلیه الکتریکی رخ می دهد و باعث جرقه زدن می شود. در نتیجه باعث شعله ور شدن مخلوط هوا و سوخت در درون سیلندر می شود.
شمع هایی که در خودرو ها استفاده می شوند انواع مختلفی دارد، می توان برای نمونه از شمع های نیکلی ، گرم ، سرد نام برد.
کوئل:
خودرو های که دارای احتراق داخلی هستند برای جرقه زدن و شعله ور سازی نیروی موجود در سیلندر نیاز به برقی با ولتاژ بالا دارد.
اندازه ولتاژ خروجی باتری ها حدودا 12 ولت است. قطعا این اندازه برق برای ایچاد جرقه مناسب خودرو نمی باشد، در نتیجه کوئل به سبب مکانیزم خاص مورد استفاده قرار میگیرد. کوئل سیم پیچی تقویت کننده از سیم پیچی اولیه و ثانویه تشکیل شده است و تقویت کننده ولتاژ تولیدی برق است . قطعه کوئل جریان برق را از باتری با ولتاژ پایین جذب می کند و بر پایه القای الکتریکی ولتاژ مورد نیاز را با هدف جرقه زنی به سیلندر و شمع ها منتقل می کند.
ولکو:
دلکو قطعه ای می باشد که به وسیله ی چند خروجی برقی ایجاد شده توسط کوئل را در بین سیلندر های خودرو به اندازه مشخص تقسیم می کند. می توان دقیق تر گفت که قطعه دلکو وظیفه جرقی زنی را در زمان مشخص کنترل می کند.
وایر شمع :
همانجور که گفته ایم انتقال برق از قطعه ی کوئل شروع می شود. و بعد به دلکو و در آخر به وایر شمع م رسد.
وایر شمع واسطه ای بین دلکو و شمع های خودرو است وظیفه ای که دارد این است ، جریان برق را در زمان مناسب به شمع ها برساند.
شمع ها با جرقه زدن روند احتراق موتور خودرو را طی می کنند. با گذشت زمان کربنی که در سیم های وایر شمع وجود دارد به دلیل حرارت بالا از بین می رود و باعث اختلال در کارایی موتور می شود.
باتری خودرو:
در سیستم های احتراق و سوخت رسانی خودرو، وظیفه تامین کردن نیروی الکتریسیته را به منظور جرقه زدن توسط باتری خودرو را دارد.
انواع مختلف سیستم های احتراقی خودرو:
از ابتدای ساخت اولین موتور احتراقی سیستم های مختلفی برای ایجاد جرقه در محفظه تولید شدند. سیستم های جرقه ای وجه اشتراکات زیادی با هم دارند. در ادامه با سه نمونه از سیستم های احتراقی مختلف آشنا می شویم.
- سیستم احتراقی دیزلی یا تراکمی:
موتور های دیزلی بدون شمع هستند و به وسیلهی مکش هوا و متراکم کردن آن روند اشتعال را طی می کنند.
- سیستم های احتراقی بنزینی مگنتی و یا جرقه ای:
یکی از این سیستم ها مگنتی است که در روند تامین برق اولیه جرقه زنی نیازی به باتری ندارند. در سیستم های مگنتی موتور خودرو شروع به کار می کند و باعث تبدیل جریان حرکتی موتور به جریان الکتریکی می شود و برق اولیه را تولید می کند.
- سیستم احتراقی جرقه الکترونیکی:
در امروزه بیشتر خودرو های بنزینی دارای سیستم الکترونیکی هستند.