سرسیلندر خودرو و عملکرد آن
سرسیلندر خودرو، قلب هر خودرو در بین موتور آن می تپد و به همان اندازه ای که عملکرد موتور در خودرو تاثیر بسزایی دارد سلامتش نیز در سلامت قطعات دیگر خودرو ( بخش فنی) موثر است. موتور خودرو دارای بخش های مختلف و یک سیستم پیچیده حرفه ای دارد. در این سیستم هر کدام از قطعات در سلامت موتور نقش مهمی دارند.
یکی از این قطعات مهم و اصلی در خودرو سر سیلندر آن است ، قطعه ای پر کاربرد و آشنا که اهمیت بالایی دارد. تمامی تعمیرکاران نسبت به نگهداری و حفظ این قطعه تاکید می کنند، نگهداری نادرست از
این قطعه سبب ایجاد مشکلاتی در خودرو شما می شود.
سرسیلندر خودرو چیست؟
سرسیلندر خودرو بخشی از بلوک سیلندر است، اگر به بلوک سیلندر بدون قطعات جانبی آن توجه کنید متوجه می شوید که سطح فوقانی آن باز است. سرسیلندر این سطح را می پوشاند و باعث ایجاد محفظه احتراق در درون سیلندر ها می شود. سرسیلندر قطعه ای فلزی و جز ثابت موتور است و بر روی بلوک سیلندر پیچ می شود وظایف سرسیلندر به غیر از عایق بندی سیلندر وظیفه ممانعت از خارج شدن گاز ها از سیلندر ها به منظور احتراق مناسب مخلوط گاز و سوخت را بر عهده دارد.
سر سیلندر تزریق موقت سوخت را در زمان مناسب به داخل سیلندر و خارج شدن دود از محفظه احتراق را فراهم می کند. سرسیلندر ها دارای مجاری مختلف به منظور تزریق آب و سوخت ، ورود هوا و خارج شدن دود می باشند.
اجزای سر سیلندر
سر سیلندر دارای بخش های مختلفی است که در ادامه به آن ها می پردازیم.
- محل بستن ترموستات
- مجاری روغن و آب
- محل بسته شدن و قرار گرفتن شمع ها این قسمت بستگی به نوع سرسیلندر در سطوح جانبی و یا فوقانی آن مربوط می شود
- اسبک ها ، سیت سوپاپ ، میل سوپاپ و فنر ها که برای سوار شدن سوپاپ ها بر روی سرسیلندر در محل مخصوص خود است
- مانیفولد ها که شامل: پنجه اگزوز و لوله های ورود سوخت به داخل سیلندر می شوند
پس متوجه شده ایم که ارتباط قطعات زیادی با موتور از طریق سرسیلندر ها انجام می شود. قطعاتی که در کیفیت و عملکرد موتور نقش بسزایی دارند. این قطعات شامل: بادامک ها ، سوپاپ ها ، میل سوپاپ و میل بادامک ها ، شمع خودرو و کارتر ها می شود.
این قطعه فلزی مانند بلوک سیلندر باید دارای مقاومت حرارتی بالایی داشته باشد تا بتواند اشتعال درون محفظه احتراق و بالای آن را تحمل کند.
معمولا سر سیلندر خودرو از جنس بلوک سیلندر می باشد تا توان حرارتی به همان اندازه را داشته باشد، پس سرسیلندر از آلیاژ های آهن مثل چدن دانه ریز یا خاکستری ساخته می شود. بعضی مواقع سرسیلندر به دلیل کاهش وزن تمام شده موتور آن را از آلمینیوم تزریقی یا ریخته گری می سازند که در این صورت ممک است جنس بلوک سیلندر از آلیاژ های آلمینیوم است.
مزیت آلمینیوم ضریب انبساط حرارتی بالا به معنی توانایی بیشتر از چدن در هدایت آن است.سرسیلندر های آلمینیومی توانایی بالا در برابر تغییر شکل های ناشی از تنش های حاصل از انفجار داخل اتاقک احتراق و جرقه زنی ندارد.
سرسیلندر ها به شکل یک تکه ساخته می شوند مگه اینکه طول موتور زیاد باشد.بعد از ساخت تراشیده و صیقل می دهند و عمل پرداخت را بر روی آن انجام می دهند.
انواع سیلندر بر اساس ساخت سوپاپ
موتور ها بر اساس سوپاپ چهار دسته تقسیم می شود و چهار نوع سیلندر تشکیل می شود.
سرسیلندر ها براساس قرارگرفتن سیلندر و سوپاپ ها انواع و نمونه های مخنلفی دارند تعداد خروجی آن ها براساس تعداد شمع ها در داخل موتور تغییر می کند. برای نمونه بعضی از موتور ها برای هر کدام از سیلندر ها از دو شمع استفاده می کنند و در بعضی دیگر از یک شمع استفاده می شود. ت
عداد خروجی های مربوط به شمع ها بر روی سرسیلندر بر این اساس تغییر می کند. پس می گوییم هر موتوری سیلندر مخصوص به خودش را دارد . بر اساس شکل بلوک سیلندر و فرم خروجی آن تعداد سرسیلندر در یک موتور مشخص می شود.
انواع سرسیلندر بر اساس سوپاپ ها:
موتور ها بر اساس انواع سوپاپ ها به چهار دسته تقسیم می شوند و چهار نمونه سیلندر تشکیل می شود.این چهار دسته به شرح ذیل است:
- سرسیلندر های تی هد(T HEADe):
در موتور های تی هد سوپاپ های گاز و دود در دو سمت مجزا و در دو طرف سیلندر ها قرار گرفته اند. این سوپاپ ها در بدنه ی سیلندر جا دارند و از سرسیلندر عبور نمی کنند و ارتباطی با آن برقرار نمی کند. سرسیلندر های تی هد که در این موتور ها استفاده می شود خروجی سوپاپ ندارند.
- سرسیلندر های ال هد(L HEADE):
در این موتور سوپاپ های گاز و موتور در یک طرف سیلندر قرار گرفته اند. این نوع سوپاپ ها بر روی بدنه سیلندر قرار گرفته اند و ارتباطی با سرسیلندر ها بر قرار نمی کنند دقیقا مانند سرسیلندر های تی هد. بنابراین سرسیلندر های ال هد دارای منفذی مربوط به سوپاپ و خروجی نیستند.
- سرسیلندر های اف هد(F HEADE):
در این موتور ها سوپاپ های دود بر روی بدنه سیلندر قرار گرفته اند اما سوپاپ های گاز بر روی سرسیلندر قرار دارند. در این موتور ها سرسیلندر های اف هد که تنها برای سوپاپ های گاز خروجی و منفذ دارند استفاده می شود.
خرابی ها و مشکلات احتمالی سر سیلندر ها
سرسیلندر ها با آلیاژ مقاوم به ضربه و فشار و گرما ساخته می شود استهلاک زیادی ندارند و ندرت دچار خرابی می شوند. سلامت آن ها تا حد زیادی به عملکرد و سلامت بی نقص سیستم روغن کاری و سیستم خنک کننده خودرو مثل واتر پمپ و رادیاتور.. وابسته است.
مشکلات سرسیلندر را می توان به چهار دسته اصلی تقسیم بندی کرد که در ادامه به دو نمونه از آن ها پی می بریم.
ترک خوردگی:
محتمل ترین علت این اتفاق بی دقتی در زمان باز کردن سرسیلندر برای تعمیر موتور هیوندا و اجزای درونی سیلندرها است.
تاب پیدا کردن:
بی دقتی در زمان باز کردن یا بستن سرسیلندر در زمانی که سرسیلندر دمای بالایی دارد و قبل از خنک شدن آن ، تنظیم نادرست و اشتباه بستن پیچ های اتصال سرسیلندر و بالا رفتن بیش از اندازه دمای موتور به هر دلیلی که ایجاد شود می توان باعث تاب پیدا کردن سرسیلندر ها شود.
اگر شما دارای خودرو های هیوندا و تویوتا هستید و گیربکس خودرو شما خراب شد می توانید به هیوندا021 مراجعه کنید ما دست به تعمیر گیربکس اتوماتیک شما می زنیم.
سلام. بهترین برند سرسیلندر چه برندی هستش؟؟ سایت شما با چه برندهایی کار میکنه؟ میتونیم سفارش بدیم یا نه؟
سلام وقت بخیر سایت ما فقط مختص به هیوندا و کیا بوده اگر خودرو شما هیوندا بوده باید از برند اصلی خود هیوندا استفاده کنید